vrijdag 7 juni 2013

Ode aan chocolade

Het is weer die tijd van de maand... zin in chocolade... dus een zeer geschikt moment voor een ode aan chocolade. Want cacao is een superfood. Het bevat vele waardevolle ingrediënten.     


Wat zit er zoal in onbewerkte donkere chocolade:


Vitamines:
Vitamine A:  Speelt een grote rol bij weerstand tegen infecties; Helpt bij een evenwichtige groei; Goed voor je ogen; Voor een gezonde huid, tandvlees en haar.

Vitamine B-complex (1,2,3,5,11): Zorgen voor de stofwisseling in ons lichaam; Ze zetten koolhydraten, vetten en eiwitten uit ons voedsel om in energie en bouwstoffen;  Stimuleren groeiprocessen; Goed voor het zenuwstelsel.
Vitamine D: Voor sterke botten en tanden, doordat het de opname van calcium en fosfor uit voeding bevordert; Belangrijk voor onze weerstand.

Vitamine E: N
oodzakelijk voor de productie van rode bloedcellen en de opbouw van spieren en weefsels; Versterkt het afweersysteem; Krachtige antioxidant: beschermt meervoudige onverzadigde vetzuren tegen oxidatie; beschermt celwanden. Beschermt tegen veroudering; Verkleint de kans op hart- en vaatziekten, prostaatkanker en Alzheimer.
 
Mineralen:
Magnesium: Belangrijk mineraal voor het zenuwstelsel, spieren en botten; Betrokken bij het vrijmaken van energie uit de voeding; Magnesium wordt ook wel het antistress mineraal genoemd. Het is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen. Het verhoogt de weerstand tegen stress, depressies, spanningen en gaat geestelijke vermoeidheid tegen; Magnesium versterkt bovendien het geheugen en het concentratie vermogen. 
Calcium: Belangrijke bouwstof van botten en tanden; Helpt osteoporose voorkomen en de klachten in het beginstadium hiervan te behandelen; Speelt een rol in de spierwerking; Onmisbaar voor een goede hartfunctie en het speelt een rol bij de zenuwimpulsoverdracht; Helpt tegen hoge bloeddruk en het is betrokken bij bloedstollingprocessen. 
Fosfor: Belangrijk bestanddeel van tanden en botten; Onmisbaar voor de goede werking van verschillende hormonen; Zorgt ook voor het goed functioneren van het zenuwstelsel; Draagt bij aan de opname van energie uit voedsel; Verhoogt het uithoudingsvermogen en bestrijdt vermoeidheid.

IJzer: Actief bij het transport van zuurstof naar alle lichaamsweefsels; Belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen; Belangrijk in de energieproductie en het verhogen van de weerstand.
 
Koper: Koper speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hemoglobine. Dit enzym komt voor in de rode bloedcellen, en bindt zuurstof in de longen zodat het zo in het bloed komt; Helpt bij de opbouw van eiwitten en enzymen; Helpt bij een goede werking van het zenuwstelsel.       
 
Zink: Belangrijk bij het opnemen van voedingselementen uit macronutriënten en speelt een rol in honderden biologische processen in het lichaam; Verhoogt de weerstand; Helpt bij het afslanken; Voorkomt diabetes; Houdt de zintuigen smaak, reuk en gezichtsvermogen in stand.

Mangaan: Een mineraal dat betrokken is bij de vorming van botten en kraakbeen; Verder is mangaan bij de energieproductie, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de vorming van vetzuren en hormonen .
Antioxidanten:
Resveratrol wordt gevonden in pure chocolade, cacao en rode wijn.
Doctor David Sinclair, een Australisch wetenschapper en hoofd van het anti-agingonderzoeksteam op de Harvard Medical School, is bezig met het ontwikkelen van een jeugdelixir op basis van resveratrol. Er is aangetoond dat resveratrol de levensduur van de cellen van levende organismen met 20% kan verlengen.

Cacao bevat bijzonder veel flavonolen (ook wel polyfenolen genoemd), voornamelijk de catechinen en proanthocyanidinen.
Flavonolen, natuurlijke stoffen die behoren tot de categorie flavanoïden, zijn krachtige antioxidanten die de lichaamscellen beschermen tegen het effect van vrije radicalen. Onderzoeken hebben aangetoond dat vrije radicalen het verouderingsproces versnellen en dat ze verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang van bepaalde lichaamsfuncties.
Van flavonoïden wordt herhaaldelijk bericht dat het preventief werkt tegen tumorvorming, de gezondheid van hart en bloedvaten stimuleert, het helpt het immuunsysteem te versterken, de cholesterol te verlagen en milde hypertensie (hoge bloeddruk) tegengaat.
Ook ondersteunen catechinen en procyanidinen de werking van vitamine C en voorkomen dat vitamine C wordt afgebroken door vrije radicalen en andere stoffen. Flavonoïden worden ook wel gebruikt als een natuurlijk antidepressiva.

Flavonoïden ontspannen de bloedvaten waardoor deze verwijden en de bloeddruk daalt. Uit een onderzoek aan het universitaire ziekenhuis van Keulen blijkt dat dankzij het eten van een dagelijkse portie van zes gram pure chocolade de bovendruk met gemiddeld 2,9 mm daalt, en de onderdruk met gemiddeld 1,9 mm. Witte chocolade had dit effect niet. Ook al is de daling klein, toch is ze belangrijk. Elke bloeddrukdaling impliceert namelijk een aanzienlijke daling van het risico op hart- en vaatziekten.

Epicatechine en catechinenDe flavanolen catechine en epicatechine, verhogen de bloedtoevoer naar de huid. Een onderzoek liet zien dat vrouwen die drie maanden lang elke dag driehonderd milligram cacaoflavanolen binnenkregen niet alleen beter beschermd waren tegen UV-licht. Hun huid werd ook sterker, dikker en zachter. Ook is het aangetoond dat cacao-extract de huid hydreert. Het zorgt dus voor een huid die minder droog is.
Ook heeft epicatechine een relaxerend effect heeft op de bloedvaten, te vergelijken met de werking van bepaalde medicatie (zoals aspirine).

Professor Norman Hollenberg van de Harvard Medical School stelt dat epicatechine de kans op de vier belangrijkste gezondheidsproblemen: beroerte, hartinfarct, kanker en diabetes kan verkleinen tot 10 percent. Hij bestudeerde het indianenvolk Kuna in Panama die tot 40 koppen cacao per week drinken.

Proanthocyanidine: Proanthocyanidine is een antioxidant die 20x sterker is dan vitamine C en 50x sterker dan vitamine E. Het werkt gunstig in op de bloedvaten en voorkomt vernauwing van de bloedvaten. Proeven wijzen uit dat het aderverkalking tegengaat, werkt tegen menstruatiepijnen, en darmkanker helpt voorkomen.
Overig:
Stearinezuur: Een vetzuur dat het ‘goede' cholesterol HDL bevordert en het ‘slechte' cholesterol' LDL stabiliseert.

Tryptofaan:Een essentieel aminozuur hetgeen angstaanvallen vermindert door de productie van serotonine. Werkt ook als een natuurlijk pijnstiller.

Phenylethylamine (PEA): Fenylethylamine is een indrukwekkende stof aanwezig in cacao. Ons lichaam produceert PEA wanneer we verliefd zijn en PEA is supervoeding voor de hersenen. Het is een licht antidepressief middel en verbetert focus en alertheid!

Theobromine:
Verhoogt het niveau van serotonine en endorfine in het lichaam. Serotonine is je lichaamseigen antidepressivum en endorfine bevordert als gelukshormoon de algemene ontspanning en werkt pijnonderdrukkend. Helpt bij depressies en PMS symptomen.

Anandamine: Een neurotransmitter die ook het “bliss element” genoemd omdat het vrijkomt in ons lichaam wanneer we ons gelukkig en fantastisch voelen. 
Bron: http://www.xocoteam.eu/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten