donderdag 12 september 2013

Rogge-ontbijtkoek

Een ontbijtkoek uit de supermarkt bestaat nagenoeg alleen uit koolhydraten (nul procent vet) en is gezoet met glucose-fructosesiroop (oftewel suiker; 36,1 gram per 100 gram). Omdat er geen vet in zit denken veel mensen dat het past in een verantwoord dieet. Maar dat is dus niet zo. Vet is helemaal niet ongezond, je hebt het gewoon nodig! De glucose-fructose heeft pas veel nadelige effecten, zeker ook op ons gewicht, en kun je dus veel beter mijden.

Het oorspronkelijke recept komt uit het boek 'Weten van (h)eerlijk eten' van Rineke Dijkinga. Ik heb het een klein beetje aangepast.

Ingrediƫnten:
1 eetlepel kokosolie
175 gram abrikozen
200 gram volkoren roggemeel
2 theelepels baking soda
klein scheutje appelazijn of citroensap
4 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel kardemon
1 ei
6 eetlepels zonnebloempitten
1 eetlepel kokosmeel (eventueel, zijn extra vezels)
200 milliliter water
snufje zout

De abrikozen wellen in het water en op een zacht vuurtje warm laten worden. De kokosolie door de warme abrikozen mengen en het geheel pureren met de staafmixer. Alle andere ingrediƫnten erbij doen (behalve de zonnebloempitten) en het goed door elkaar mixen.
Cakeblik invetten en bestrooien met de zonnebloempitten. Het beslag in de cakevorm doen en in ongeveer een uur op 150 graden in de oven gaar laten worden.

Rogge is een prima vezelbron. Het bevat circa 3 gram vezels per 50 gram. Voor een optimale gezondheid (zeker in de darm) hebben we zo'n 30-40 gram vezels per dag nodig. Zuidvruchten zoals abrikozen bevatten circa 5-7 gram per 50 gram. Kokosmeel bestaat voor bijna 55 gram per 100 gram uit oplosbare vezels, daar kan bijna geen voedingsmiddel tegenop.
Dus met deze ontbijtkoek, zeker als je kokosmeel door het beslag gebruikt, heb je al veel vezels voor die dag binnen! Een ware weldaad voor je darmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten