zondag 5 januari 2014

Kokoswater

Kokoswater moet zeker niet verward worden met kokosmelk, de melkwitte vloeistof die gemaakt wordt door geraspt kokosvlees te mengen met water. Kokoswater is het vocht dat in een kokosnoot zit. Het wordt ook niet voor niets kokoswater genoemd en niet kokossap. Want sap is het overblijfsel van een vrucht die je uitgeperst hebt en bestaat uit de fruitsuikers van die vrucht. Afhankelijk van het feit of de producent er zelf nog suikers aan toevoegt of niet, kan dat suikergehalte dan nog best hoog zijn.

Kokoswater daarentegen heeft een geheel eigen samenstelling en smaak die je absoluut niet kan zien als een aftreksel van de kokosnoot zelf! Het bestaat, zoals de naam al zegt, uit water en is na water dan ook het meest natuurlijke, pure vocht dat er is, helemaal door de natuur zelf gemaakt. Kokoswater heeft het voordeel boven water dat het ook nog eens vol mineralen en vitaminen zit en dus een hoge voedingswaarde heeft (niet te verwarren met een hoge caloriewaarde, slechts 18 kcal per 100 ml). Kokoswater is zo natuurlijk omdat het in feite gevormd wordt doordat de noot regenwater opneemt. De kokosnoot bevat een uniek filter van vezels, waarbij door een heel lang proces het vocht door de vezels van de kokosnoot wordt gefilterd en zo alleen het kostbare, schone water opneemt, maar alle bevuilde stoffen en bacteriën buiten laat. Daarom is kokoswater ook het meest steriele vocht dat er is en is het bijna identiek aan ons menselijke bloedplasma. De kokosboom zelf voegt tijdens de ontwikkeling van de kokosnoot allerlei mineralen en vitaminen toe aan dit water en daardoor bestaat dit vocht alleen uit natuurlijk, steriel water, barstensvol voedingsstoffen met een zeer laag suikergehalte.

Kokoswater wordt vaak geassocieerd met gladde, groene kokosnoten, waarin een rietje is gestoken. Dit komt omdat in de Tropen de straatverkopers van kokoswater altijd deze groene kokosnoten gebruiken, omdat deze een vrij zachte schil hebben en dus makkelijk te openen zijn. Een rietje erin steken is dus niet zo moeilijk. Mensen weten daarom niet dat het kokoswater, dat uit zo’n bruine, harige harde kokosnoot komt, minstens zo lekker is als dat uit de groene kokosnoot. Ze laten deze ook links liggen in de supermarkt omdat ze moeilijk open te breken zijn, laat staan dat je er op een fatsoenlijke manier een rietje in krijgt. Als het openbreken uiteindelijk met een hamer is gelukt, is de hele noot aan diggelen en al het kokoswater verspild. En zo hebben de meeste mensen het heerlijke kokoswater van deze bruine, harde kokosnoten eigenlijk nog nooit geproefd. Jammer, want qua smaak en voedingswaarde zit er geen enkel verschil tussen het water van deze twee kokosnoten, het zijn alleen twee verschillende rassen; De ene is heel makkelijk te splijten en daardoor uitermate geschikt om op straat te verkopen, terwijl de andere moeilijk open te maken is en daarom alleen gebruikt wordt bij de productie van voorverpakt kokoswater. Daarbij wordt de schil mechanisch opengebroken. Voorverpakt kokoswater komt altijd uit de bruine, harde kokosnoten.

DE GEZONDE EIGENSCHAPPEN VAN KOKOSWATER.

Hoge gehalte aan kalium

De belangrijkste eigenschap van kokoswater is zonder twijfel het hoge gehalte aan kalium. Er zijn maar weinig natuurlijke voedingsmiddelen die meer kalium bevatten dan kokoswater. Kalium werkt samen met natrium om de vochthuishouding te reguleren.
Hoe meer natrium het lichaam opneemt, hoe meer kalium het nodig heeft om de gevolgen van een hoge natriumopname te neutraliseren.
Kalium is nodig voor de werking van de zenuwen, de samentrekking van de spieren en de aanmaak van eiwitten en glycogeen, dus voor de energielevering aan de spieren.
Voor het handhaven van een normale bloeddruk is kalium ook nodig, sterker nog, een kaliumrijk dieet helpt de bloeddruk te verlagen. Verder helpt kalium bij het afvoeren van afvalstoffen, het eten van producten met een hoog kaliumgehalte helpt dus bij het afvallen.
Bij een tekort aan kalium kunnen de zenuwen en spieren dan ook niet goed functioneren. Dit uit zich in ritmestoornissen, spierslapte, spierzwakte en trage reflexen. Ook kan vochtophoping optreden, dat laatste is vooral het resultaat van een te hoge natriumopname en een te laag kaliumgehalte in het lichaam. Een tekort aan kalium kan optreden bij veel transpiratie, b.v. door intensief te sporten, door veelvuldig te braken en bij ernstige diarree. In deze gevallen kan het drinken van kokoswater een goede oplossing zijn om het tekort aan kalium en andere elektrolyten, op een gezonde, natuurlijke manier aan te vullen.

 

Andere essentiële mineralen en vitamines

Behalve kalium bevat kokosnootwater ook magnesium, fosfor, natrium, ijzer, koper, de vitamines B en C en cytokininen, deze laatste is een klasse van hormonen die de veroudering van cellen tegengaan. Het nuttigen van voedsel met cytokininen kan je dus langer jong houden.


KOKOSWATER ALS DRANKJE?
Bij het drinken van een drankje denken veel mensen aan frisdrank, vruchtensap of water.
We weten allemaal dat frisdrank alleen bestaat uit veel suiker en chemische stoffen, zoals kleur- en smaakstoffen en koolzuur. Vruchtensap is eigenlijk ondanks zijn gezonde imago ook niets anders dan een suikerbom waar de vitaminen al bij het persen er als het ware uit zijn geëxplodeerd. Bovendien tast de hoge zuurgraad van deze frisdranken en fruitsappen de tanden aan waardoor het uitermate slecht is voor je gebit. Dan blijft er nog water over, dat velen toch wel erg saai vinden.

Probeer daarom eens kokoswater.
In landen waar kokosnoten groeien weten en drinken de mensen het al eeuwen en daar wordt dan ook aangeraden om per dag van 2 tot 4 kokosnoten het kokoswater te drinken voor een optimale gezondheid en slanke lijn. In het westen is een belangrijke oorzaak van kinderobesitas het overmatig gebruik van frisdranken, zogenaamde zoete yoghurt dranken en vruchtensappen. Volwassenen en kinderen in de tropen zijn uitermate slank, terwijl ze zich dagelijks te goed doen aan kokoswater.
Want, zoals in de inleiding is te lezen, kokoswater is geen vruchtensap of water waaraan kokospulp en suiker is toegevoegd.
Kokoswater is puur water met een unieke, natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen.

Bovendien heeft het een laag suikergehalte van maar 5 procent, dat alleen uit natuurlijke suikers bestaat. Nog een voordeel boven andere drankjes is dat het een lage PH waarde heeft, zodat ook tandartsen kokoswater toejuichen als een gezonde en lekkere dorstlesser die volkomen veilig is voor de tanden.
Kokoswater bevat veel elektrolyten.Behalve vitaminen bevat kokoswater veel elektrolyten, dit zijn mineralen zoals kalium, magnesium, chloor en natrium. Als het lichaam hier een gebrek aan heeft, raakt de elektrolytenbalans verstoord en belemmert deze het goed functioneren van het lichaam, met name van alle spieren, zoals ook het hart, dat de grootste spier van het lichaam is.

Een isotone drank:Verder is kokoswater een isotone drank, dat wil zeggen dat de concentratie opgeloste deeltjes in het kokoswater gelijk is aan ons eigen bloed. Daarom kan het ons lichaam snel hydrateren (van water voorzien) in geval van verlies van vocht of uitdroging. Om deze redenen is kokoswater dan ook de ideale natuurlijke sportdrank! Sportdranken hebben niet alleen de functie om het verloren vocht aan te vullen tijdens en na het sporten, maar vooral om het lichaam te voorzien van de juiste elektrolyten (mineralen), die nodig zijn om de vochtbalans in de cellen te reguleren.
Sportdranken bevatten niet-natuurlijke suikers, kokoswater is 100% natuurlijk. Kokoswater bevat het hoogste aantal elektrolyten dat in de natuur te vinden is. Het heeft een heerlijke, frisse, lichtzoete smaak, die niet overheersend is en je bepaald niet zat zult worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten