maandag 24 februari 2014

Baobab poeder

Wat is Baobab?
Het gaat hier om één van de allergrootste, zo mogelijk zelfs de grootste boomsoort ter wereld, althans wat omvang betreft. Qua hoogte winnen de Amerikaanse Sequoia bomen dit absoluut, maar qua omvang doet de Baobab een aardige poging om het absolute record te vestigen en is qua omvang toch wel één van de meest indrukwekkende bomen ter wereld. Er zijn varianten gemeten met een respectabele en zeer indrukwekkende omtrek van maar liefst 35 meter, al is dat niet gewoonlijk. Meestal bereiken ze een omtrek van gemiddeld 8-11 meter op volle grootte. Het absolute record staat op naam van een Afrikaanse variant, die maar liefst 47 meter in omtrek zou zijn, althans volgens de geruchten. Het zou hier om een variant gaan die maar liefst 5000-6000 jaar oud zou zijn. De Baobab staat inderdaad bekend om het feit dat ze bizar hoge leeftijden kunnen bereiken, die tot in de enkele duizenden jaren op kan lopen. Qua hoogte worden ze tot maximaal 35 meter hoog. De getallen qua hoogte en omtrek komen bijna met elkaar overeen en het is dus inderdaad mogelijk om varianten te vinden die bijna net zo groot qua omtrekt als in hoogte zijn. De boom komt van natura het meeste voor op het Afrikaanse continent en op het Afrikaanse eiland Madagaskar. De boom behoort tot de ‘Adansonia’ familie, waar zes verschillende varianten van voorkomen in Madagaskar, één op het Afrikaanse vaste land en op het Arabische schiereiland en dan bestaat er nog één variant die voorkomt in Australië. De versie die voorkomt op het Arabische schiereiland en op het Afrikaanse vasteland komt ook voor in Madagaskar, maar behoort daar niet tot de natuurlijke soorten. Deze is dankzij het vervoeren en planten van zaden gekweekt en over het eiland verspreid. De meest bekende soort is de soort die voorkomt op het Afrikaanse vasteland en deze staat bekend onder de naam ‘Adansonia digitata’.

De meest voorkomende naam voor deze familie van bomen is dus Baobab, maar de boom staat ook wel bekend onder de namen ‘boab’, ‘boaboa’, ‘tabaldi’, ‘bottle tree’, ‘upside down tree’. De officiële familienaam ‘Adansonia’ is genoemd naar een France natuurkundige en ontdekker met de naam Michel Adanson. De boom wordt verder wel ‘monkey bread tree’ of ‘apenbroodboom’ genoemd, omdat met name bavianen zich graag voeden met de vruchten van de Baobab boom.
De Baobab is één van Afrika’s oudst bekende voedselbronnen onder de lokale bevolking op het Afrikaanse continent, alsook in Madagaskar. Het westen heeft deze wonderlijk boom echter nog niet zo lang geleden ontdekt en met name de laatste jaren begint de import van Baobab producten flink aan te trekken. De lokale bevolking zweert met name bij de bladeren en de vruchten van de boom en beide worden zeer gewaardeerd als voedselbronnen, al verschilt de voorkeur per streek. In sommige gebieden worden de bladeren het meest geconsumeerd, terwijl in andere gebieden het juist de vruchten zijn die men het liefst op eet. Hoe dan ook , waar de Baobab ook groeit, overal is ze een geliefde voedselbron en maakt de plaatselijke bevolking graag gebruik van de bladeren en de vruchten.  Ook worden er medicijnen, touw en allerlei andere producten van de Baobab gemaakt, die het dagelijkse leven van de bevolking een stuk aangenamer maken. Een ander pluspunt van de boom is het bieden van bijzonder grote stukken schaduw, iets wat bijzonder welkom is op de hete vlaktes van Afrika. De boom wordt onder andere dankzij deze veelvoud aan eigenschappen ook wel met recht de ‘African Tree of Life’ genoemd.

Wat doet Baobab?
Zo, het moge meer dan duidelijk zijn dat het hier gaat om een boomsoort die bijzonder geliefd is onder de plaatselijke Afrikaanse bevolking. Ook moge het duidelijk zijn waarom dit is, onder andere het bijzonder geneeskrachtige aspect van de Baobab. Dit aspect is tegenwoordig zelfs officieel erkend door de Europese Unie en men heeft besloten om de boom vanaf 2007 officieel als voedingsbron te erkennen en de import van Baobab producten toe te staan in de Europese Unie, iets wat tot dat moment niet was toegestaan. De Verenigde Staten gingen een jaar later overstag. Dit was in beide gevallen naar aanleiding van het feit dat uit uitvoerig onderzoek bleek dat Baobab producten een sterk gezondheid bevorderend effect hebben op de consumenten van deze producten. Er worden meerdere delen van de Baobab gebruikt voor verschillende doeleinden. Dit zijn de bladeren, de vruchten, de zaden en de bast en in heel enkele gevallen zelfs de wortels. Alle vijf worden gebruikt om hun sterke geneeskrachtige en voedzame eigenschappen. In Nederland kun je alleen het fruit kopen in de vorm van poeder, oftewel baobabpoeder. Naast de titel ‘Tree of Life’ voor de Baobab boom, wordt het fruit van deze boom ook wel ‘The King of all Superfruits’ genoemd. Of die titel werkelijk verdient wordt, is iets wat zeker betwistbaar is, maar feit is wel dat het hier gaat om één van de meest geneeskrachtige soorten fruit ter wereld, wat met name te danken is aan de bijzonder grote hoeveelheid voedingsstoffen die in deze specifieke fruitsoort voorkomen. De vrucht is wit en bijzonder poederachtig en bezit zeer specifieke nutriënten en fyto-chemicaliën die uiterst bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Zo bezit de Baobab een aantal indrukwekkende eigenschappen die zelfs de meest gezonde en bekende fruitsoorten ver overstijgen. Zo bezit het Baobab fruit bijvoorbeeld de volgende eigenschappen.
- Baobab fruit bezit ongeveer 6x zoveel vitamine C als een sinaasappel.
- Baobab fruit bezit ongeveer 4-6x zoveel kalium als bananen.
- Baobab fruit bezit ongeveer 3-4x zoveel antioxidanten als in blauwe bessen.
- Baobab fruit bezit ongeveer 2-4x zoveel calcium als een flink glas melk.
De lijst met voedingsstoffen is bijzonder indrukwekkend te noemen. Deze bestaat bijvoorbeeld uit alle acht essentiële aminozuren die ons lichaam uit externe bronnen dient te onttrekken voor een gezonde fysieke conditie en gezondheid. Daarnaast bezit Baobab fruit grote hoeveelheden vitamine A, B1, B2, B3, B6, (D), C (en E). We hebben de vitamines D en E tussen haakjes vermeld, omdat deze vitamines niet door alle bronnen worden bevestigd. Ook bezit Baobab fruit mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer, mangaan, fosfor, zink en molybdenum. Het fruit bestaat tevens uit bijzonder veel vezels, welke zeer gezond zijn voor onze verteringsprocessen. De wetenschap heeft in de laatste jaren uitvoerig onderzoek gedaan naar het effect van voedingsvezels op de verteringsprocessen in ons lichaam en de resultaten en conclusies van die onderzoeken laten duidelijk zien dat voedingsvezels van groot belang zijn voor onze spijsvertering en helpt het ziekte te voorkomen. Om een voorbeeld te noemen, zo voorkomt het bijvoorbeeld cel mutatie in de darmen en heeft het een remmend effect op de vorming van parasieten. De vezels hebben een sterk positief effect op het rectale gedeelte van ons darmstelsel en de vezels uit met name het fruitpulp blijken een positieve uitwerking te hebben op de ontwikkeling van onze darmflora. Ook helpen de aanwezige vezels tegen het vormen van overgewicht en verhelpt het constipatie.
Het zaad in het Baobab fruit is daarnaast bijzonder rijk aan proteïne en vetzuren, zoals omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren. Tot slot bezit het Baobab fruit nog een aantal bijzondere stoffen zoals pectine, bèta-sitosterol, bèta -amyrinepalmitaat en malol, ook wel ‘ursolic acid’ genaamd.
De grote hoeveelheid aanwezige antioxidanten in Baobab zijn wederom een prachtige bescherming tegen allerlei vormen van cel mutatie en het mogelijk ontwikkelen van kanker. Dit omdat antioxidanten ons beschermen tegen de destructieve werking van vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn in staat onze celstructuur en ons D.N.A. aan te tasten door het feit dat ze een verbinding aangaan met onze lichaamseigen cellen. Vrije radicalen zijn eigenlijk  vrije zuurstof radicalen en we kennen allemaal wel de destructieve gevolgen van zuurstof op bijvoorbeeld een materiaal als ijzer. Roest is een prima voorbeeld van de gevolgen van zuurstof als dit zich weet te verbinden met een ander element. Zo ook de gevolgen voor ons lichaam. Zuurstof heeft, voor zover ons bekend is, meestal een positief effect op onze gezondheid, want zonder zuurstof zouden we niet kunnen leven. Er zijn echter vormen van zuurstof die zeer ongezond zijn voor ons als mens en de vorm van vrije radicalen is daar één van. Baobab fruit is een prima voedingsproduct om ons tegen deze vernietigende processen te beschermen. Met name het aanwezige vitamine C is een prima antioxidant in deze processen. Vitamine C ondersteunt daarnaast ook nog eens de metabolische processen de verantwoordelijk zijn voor de biosynthese van collageen in ons lichaam, wat een stof is welke noodzakelijk is voor de flexibiliteit en het goed onderhouden van ons bindweefsel. Ook is het essentieel voor onze tanden, botten, haren en kraakbeen. Verder helpt vitamine C bij neurotransmitter support en ondersteunt het ons lichaam in de hormonale steroïde synthese. Daarnaast is het actief bij de opname van calcium uit ons voedsel en reguleert het de beschikbaarheid van ijzer in ons lichaam. Vitamine C is mede verantwoordelijk voor het beschermen van het lichaam tegen ziekten als Alzheimer, dementie en andere degeneratieve ziektebeelden en helpt het tegen een veelvoud van cardiovasculaire problemen, zoals bijvoorbeeld arteriosclerose (slagaderverharding). Dit laatste ziektebeeld staat ook wel bekend als (slag)aderverkalking. Ook wordt Baobab fruit geconsumeerd om haar antibacteriële en antischimmel kwaliteiten, alsook om haar potentie om diarree en dysenterie te verhelpen. Tot slot reguleert het tevens onze cholesterol spiegels en helpt het tegen maagpijn.
Al met al mag de conclusie worden getrokken dat de bijzonder imposante Baobab boom niet alleen indrukwekkend is qua vorm, maar ook zeker qua potentiële geneeskracht voor het menselijke lichaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten