maandag 3 maart 2014

Waterkefir

Waterkefir is een eeuwenoud natuurproduct die z'n oorsprong kent in de Kaukasus. (een gebergte tussen Georgie en Rusland). Het werd er door de inwoners reeds van kinds af aan gedronken als water. Het drankje werd algauw genezende, vitaliserende en levensverlengende eigenschappen toebedeeld.


Waterkefir is verfrissend, licht bruisend en probiotisch. Het bevat een keur aan rechtsdraaiende melkzuurbacteriën en gisten die in een symbiose samenleven.         
De waterkefir drank bevat na bereiding vitamine B1, B2, B6, B12, C, D en H. Het bevat ook mineralen en essentiële aminozuren. Dus al met al een zeer gezond drankje wat ook nog eens makkelijk te maken is.

Basisrecept voor waterkefir.

Benodigdheden:
Een weckpot
Een nylon zeef (kefir mag niet in aanraking komen met metaal, dan gaat het namelijk door)
Een plastic of houten lepel

Ingrediënten:
1 liter water
100 gram kefir korrels (als je nog niet zoveel hebt, de verhoudingen aanpassen)
3 eetlepels oerzoet / palmsuiker / ahornsiroop / honing of diksap
2 a 3 gedroogde vijgen (of abrikozen, rozijnen, dadels)
1/2 biologische citroen (in vieren gesneden)

Doe alle ingrediënten in de weckpot. Roer dit flink door elkaar, zodat de suiker goed oplost. Sluit de weckpot en zet deze op een lichte plaats, zoals de vensterbank. Hoe lichter je de pot zet, hoe meer kefirkorrels er aangroeien en hoe werkzamer de korrels worden. Maar niet in de felle zon, dat vinden de kefirkorrels dan weer niet fijn.
Dit mengsel laat je 48 uur staan. Af en toe voorzicht het geheel wat rond laten draaien of roeren. Je zult merken dat het koolzuurgehalte in de weckpot stijgt, de korrels en vruchten stijgen en zakken in de pot en de belletjes gaan vaak op en neer.
Na 48 uur is de waterkefir klaar. Haal eerst de geweekte vijgen uit de bereiding.  Dan de gebruikte citroen uitknijpen boven de opvangbak met een zeef. Dan de rest van de kefirbereiding af gieten boven de zeef.
De drank bewaren in de koelkast. De kefirkorrels, die zich snel vermeerderen, goed af spoelen met koud water. Dan zijn ze klaar voor een volgende bereiding. Korrels die over zijn kan je bewaren in een apart potje met water en wat suiker, die je af en toe omroert. Om de 3 a 4 dagen het water verversen en er nieuw suiker bijdoen (suiker is voedsel voor kefir). Bewaren in de koelkast.
                          
Op http://ferrywijsman.blogspot.nl/ heb ik een recept gevonden voor gemberbier-achtige kefir. Dit vind ik een erg lekker recept wat ik hier ook nog graag wil delen.

Nodig:
1 liter water
60 gram verse gember
100 gram waterkefir
80 gram honing

Alles in de weckpot doen en 48 uur op een lichte plaats laten staan (in ferry's recept staat 24 uur, maar ik heb daar 48 van gemaakt). Na 48 uur de gember eruit halen. De drank zeven en mag dan terug in de omgespoelde weckpot (nu zonder waterkefirkorrels). Daar doe je nog een lepel suiker bij voor de nagisting en dit laat je nog een paar dagen staan. De waterkefir afspoelen met koud water en gebruiken voor de volgende bereiding of in een pot water met een beetje suiker in de koelkast bewaren.

Elke keer dat je een drank van waterkefir maakt, groeien de kefirkorrels. Dus je krijgt steeds meer en meer korrels. Op dit moment groeien ze bij mij de pot uit ;)  Dus wanneer je zelf ook waterkefir wilt gaan maken, ik stuur je graag een zakje korrels toe ( tegen verzendkosten natuurlijk).
Mail maar naar: info@gezondeerlijkenbewust.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten