dinsdag 20 mei 2014

Vlierbloesemsiroop

Het is weer vlierbloesemtijd! Elk jaar maak ik daar siroop van, wat heerlijk smaakt op warme dagen.
Vorig jaar ook al een recept geplaatst van vlierbloesemsiroop, maar dit jaar weer een andere gemaakt die ik eigenlijk nog lekkerder vind.
Dit jaar heb ik de vlierbloesem gezoet met honing. Eerst proef je het frisse van de vlierbloesem en de citroen en daarna de honing.
Op 5 weckpotten van heb ik in het totaal 2 potten honing gebruikt (dat is dus 900 gram). Dat betekent dat je het eigenlijk geen siroop mag noemen. Het heeft dat stroperige niet, is veel dunner/wateriger en de houdbaarheid is natuurlijk minder lang. Een echte siroop kan je wel een jaar bewaren, denk dat dat met deze siroop niet kan. Maar goed, bij ons is het aan het eind van de zomer toch op.... Wil je het wel lang bewaren, dan zou je het natuurlijk in kunnen vriezen.

Wat heb je nodig:
weckpotten van 2 liter
zeef met kaasdoek of theedoek
grote pan
flesjes om de siroop in te doen.

Ingrediënten voor één weckpot van 2 liter (dus hoeveelheden vermeerderen met aantal weckpotten):
vlierbloesem (ongeveer 30 schermen)
180 gram honing
100 ml citroensap
1,5 liter water.

Als je de vlierbloesem geplukt hebt, moet je dit zo snel mogelijk gaan verwerken en de bloesem in de weckpot doen. NIET van te voren wassen (raak je al aroma kwijt) wel even controleren op beestjes.
Als de vlierbloesem in de pot zit, doe je er de citroensap en het water bij. De vlierbloesem moet helemaal onder staan. Zet de weckpot nu op een zonnige plaatst neer (buiten in de zon of op de vensterbank) en laat dit 2 dagen staan zodat het aroma van de vlierbloesem in het water trekt.
Na 2 dagen neem je een zeef met een kaasdoek/theedoek erin en ga je het vlierbloesemwater zeven. Knijp de bloesem vooral goed uit. Het vlierbloesemwater in een pan doen met honing en dit laten verwarmen, zodat de honing zich goed vermengt met het water. Ondertussen de flessen vullen met kokend water.
Als je siroop klaar is, dan neem je een fles en giet het gekookte water eruit en vult het met de siroop en sluit de fles goed af. Hier ga je mee door tot de siroop op is. Flessen met siroop af laten koelen, daarna de buitenkant van de fles schoonmaken en er een etiket op plakken.
Flessen siroop het liefst koel en donker bewaren en wanneer een fles aangebroken is, in de koelkast bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten